Vrachtwagen rijbewijs

Reguliere vrachtwagen-opleiding

Je staat op het punt een echt vak te leren met onze vrachtwagen-opleiding. Maar voordat je de sprong waagt, is het belangrijk om je goed te oriënteren. Laat je informeren over de totale kosten, ontdek jouw mogelijkheden bij ons en vergeet de medische keuring niet.

Er zijn talloze zaken om in gedachten te houden voordat je begint. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij een vrachtwagen-opleiding? Onze vrijblijvende proefles biedt jou een voorproefje zodat je ons bedrijf en jouw toekomstige docent leert kennen. En het beste van alles? Deze proefles is volledig gratis. Wacht niet langer en boek nu direct jouw proefles!

Volg een vrachtwagen-opleiding bij Van Sprang & Tempo

Klaar om de weg op te gaan in de transportindustrie? Haal dan je rijbewijs C met de opleiding bij Van Sprang & Tempo. Je kunt de volledige vrachtwagenopleiding al binnen 2 maanden afronden. Het flexibel inplannen van lessen en toetsen gebeurt altijd in overleg, zodat je op jouw eigen tempo kunt studeren.

De vrachtwagen-opleiding bestaat uit één theorie-examen en een praktijkexamen. Wil je beroepsmatig aan de slag met het rijbewijs? Dan is niet alleen rijbewijs C vereist, maar ook code 95. Hierbij behaal je drie theorie-examens, twee praktijktoetsen en het praktijkexamen.

Bij onze vrachtwagenopleiding kun je gelijktijdig jouw rijbewijs én code 95 behalen. Wij bieden de perfecte mix van praktijklessen en een cursus gericht op de benodigde vrachtwagentheorie.

De theorie van de vrachtwagen-opleiding

Vrachtwagen-theorie vormt de kern van elke opleiding voor het C-rijbewijs. Je hebt niet alleen verkeerskennis nodig, maar ook inzicht in autotechniek en administratieve aspecten. Na succesvolle afronding van dit theorie-examen (RVM1-C) mag je het praktijkexamen afleggen.
Als je professioneel met een vrachtwagen wilt rijden, moet je ook de theorie-examens VM2-C en VM3-C behalen. Je ontvangt dan de code 95 op je rijbewijs. In totaal zijn er dus drie theorie-examens: één voor het behalen van het rijbewijs en twee voor de kwalificatie code 95.
De theorie-examens worden afgenomen op een CBR-locatie bij jou in de buurt. Om je voor te bereiden, bieden we verschillende manieren van leren aan. Je kunt klassikale lessen bij ons op locatie volgen, maar je kunt ook kiezen voor onze zelfstudie met ondersteuning van de leermiddelen of volledig online via e-learning. Zo kun je leren in je eigen tempo op momenten die jou het beste uitkomen.
BOEK HIER JE VRACHTWAGEN THEORIEOPLEIDING

Onderdelen van de theorie-examens

Module 1 (RVM1-C)

Het RVM1-C-examen bevat de volgende onderdelen:

 • Verkeersregels
 • Voertuigtechniek
 • Ladingbeheer
 • Wetgeving (inclusief administratieve aspecten)
Module 2 (VM2-C)

Het VM2-C-examen bevat de volgende onderdelen:

 • Voertuigkennis en optimaal gebruik van het voertuig
 • Basiskennis voertuigtechniek
 • Taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen
 • Elektronische en mechanische systemen
 • Lading en lading zekeren
Module 3 (VM3-C)

Het VM3-C-examen bevat de volgende onderdelen:

 • Wetgeving – Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit en tachograaf
 • Wetgeving – documenten
 • Veiligheid en gezondheid
 • Branche en bedrijf

Wil jij ook je vrachtwagen-theorie halen? Boek alvast jouw gratis proefles of neem contact met ons op via (023) 537 04 08.

De praktijk van de vrachtwagen-opleiding

Tijdens de praktijk-opleiding krijg je de kans om onder persoonlijke begeleiding plaats te nemen achter het stuur en echte rijervaring op te doen in een vrachtwagen. Onder begeleiding van een ervaren instructeur leer je manoeuvreren, omgaan met verschillende situaties in het verkeer en het veilig laden en lossen van vracht.

De opleiding start met een proefles van anderhalf à twee uur, waarin de instructeur je huidige niveau van rijvaardigheid en leersnelheid beoordeelt. Vervolgens krijg je advies over het lespakket dat het beste bij jouw vaardigheden past. Heb je de vereiste theorie-examens al met succes afgerond? Dan kun je direct beginnen met het praktijkgedeelte en aansluitend het CCV-praktijkexamen inplannen.

Onze rijopleiding voor het verkrijgen van het rijbewijs C wordt gegeven in vijf verschillende DAF-trucks. De rijlessen worden gereden in lesblokken van 2, 3 of 4 aaneengesloten uren en starten vanaf onze locatie in Nieuw-Vennep.

Hoe gaat het praktijkexamen C in zijn werk?

Het praktijkexamen voor het C-rijbewijs duurt 85 minuten en bestaat uit diverse opdrachten. Het begint met het controleren van de vrachtwagen en de benodigde documentatie. 

Tijdens het examen rijdt je binnen en buiten de bebouwde kom op verschillende soorten wegen. Je wordt getoetst op jouw vermogen om het voertuig onder uiteenlopende omstandigheden volledig te beheersen. Hierbij voer je bijzondere manoeuvres uit, waarbij examinator let op je rijgedrag en verkeersinzicht. Denk aan achteruitrijden in een bocht en keren door middel van steken.

Een deel van het examen bestaat uit een navigatie-opdracht. Hierbij rijd je zelfstandig een bepaalde route, zonder dat de examinator je aanwijzingen geeft. De examinator bepaalt het specifieke punt waar je naartoe rijdt.

Het praktijkexamen wordt afgenomen door de examinator op onze vestiging in Nieuw-Vennep, waarbij je vertrekt vanaf een locatie die voor jou bekend is.

Praktische toets vrachtwagen

Naast het praktijkexamen C moet je voor de vrachtwagen-opleiding met code 95 ook de praktische toets en de toets besloten terrein behalen.

De praktische toets bevat de volgende onderdelen:

 • Laden en lossen en vastzetten van lading
 • Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit
 • Voorkomen van fysieke risico’s
 • Invullen van een Europees schadeformulier
 • Maatregelen bij noodsituaties

Dit onderdeel inclusief afsluitende toets wordt verzorgd op onze locatie in Nieuw-Vennep

Toets besloten terrein

Tijdens de toets besloten terrein voer je een aantal manoeuvres uit op een afgesloten terrein. Deze manoeuvres moeten binnen een bepaalde tijd en binnen bepaalde afmetingen behaald worden.

Bekijk hier een YouTube-video over de toets besloten terrein

Dit onderdeel inclusief afsluitende toets wordt verzorgd op een afgesloten terrein in Uithoorn.  

Voorwaarden voor deelname aan de vrachtwagen-opleiding

Wil je je C-rijbewijs halen? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Om deel te nemen aan de vrachtwagen-opleiding moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B. Voor chauffeurs onder de 21 jaar is ook de code 95 verplicht om het C-rijbewijs te behalen. Daarnaast moet elke deelnemer beschikken over een geldige medische verklaring om het examen te mogen doen. Een medische keuring is verplicht voor iedereen die in een vrachtwagen rijdt. De medische keuring wordt op onze verkeersschool verzorgd door een erkende arbo-arts.

Kosten van de vrachtwagen-opleiding

Wij bieden pakketten op maat aan die aansluiten bij de individuele behoeften van iedere kandidaat. Je kunt bijvoorbeeld een volledig pakket afnemen inclusief het behalen van de theorie en code 95, maar je kunt ook alleen specifieke praktijkonderdelen afnemen.

Let op: alle prijzen zijn exclusief btw.

 • Proefles: Gratis
 • Startpakket: 10 uur vrachtwagenrijles en praktijkexamen: € 1.285,-
 • Vakbekwaamheidsopleiding (RVM1-C, VM2-C en VM3-C): cursusmateriaal en examens: € 1.200,-
 • Vakbekwaamheid RVM1-C: cursusmateriaal en examens: € 500,-
 • Vakbekwaamheid VM2-C: cursusmateriaal en examens: € 400,-
 • Vakbekwaamheid VM3-C: cursusmateriaal en examens:€ 300,-
 • Vakbekwaamheid C: Praktische toets en toets besloten terrein inclusief twee opleidingsdagen: € 717,50 (excl. registratiekosten CCV)

Wil je een uitgebreide en op maat gemaakte offerte? Vul dan het aanvraagformulier bovenaan deze pagina. Vermeld daarbij of je cursussen voor de vrachtwagen-theorie wilt volgen en geef aan of je de opleiding particulier of zakelijk gaat betalen. Je kunt natuurlijk ook even bellen met 023-537 04 08 of mailen via info@vansprang.nl.

SOOB-subsidie voor de vrachtwagen-opleiding

Overweeg je onze vrachtwagen-opleiding te volgen om je rijbewijs C te halen? Dan kun je wellicht de kosten verlagen via SOOB-subsidie. SOOB (Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer) biedt subsidies aan werkgevers en werknemers in de transportsector. Hiermee kunnen zij een deel van de kosten vergoed krijgen voor opleidingen, waaronder de vrachtwagen-opleiding, rijopleiding CE en de nascholing code 95

Wil je profiteren van SOOB-subsidie? Ga naar de website van SOOB Studiepunt om je aan te melden. Ontdek hoe SOOB-subsidie jouw pad naar een chauffeurscarrière kan vereenvoudigen!

Benieuwd naar onze aanpak?

Onze leerlingen geven ons gemiddeld een 9!