Vrachtwagen rijbewijs

Reguliere vrachtwagen opleiding

Het halen van een vrachtwagen rijbewijs is een echte beroepsopleiding, je leert een echt vak!!

Oriënteer je dus eerst goed voordat je begint. Laat je goed informeren, bijvoorbeeld over de totale kosten en over jouw eigen mogelijkheden bij ons. Vergeet ook de medische keuring niet, of onze unieke theoriebegeleiding. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden als je begint. Tijdens de proefles krijg je een goed beeld van je opleiding, van ons bedrijf en van je toekomstige docent. Deze proefles is geheel gratis, dus twijfel niet langer, maar boek de proefles nu direct!

Reguliere vrachtwagen opleiding

Wil je gewoon direct aan de slag en jouw proefles boeken? Druk dan hier.

De proefles is natuurlijk geheel vrijblijvend, dus maak je na de proefles een andere keuze dan is dat natuurlijk geen probleem.

Om beroepsmatig een vrachtwagen te mogen besturen, moet je het ‘gecombineerde traject’ volgen. Je hebt niet alleen de kennis nodig die wettelijk verplicht is voor het rijbewijs C, maar ook die voor de aantekening vakbekwaamheid op uw rijbewijs (Code 95).

De theorie

Elke opleiding voor het C-rijbewijs begint met de theorie. U moet verkeerskennis hebben, maar ook verstand van autotechniek en administratie. Sinds 1 september 2008 ontvangt u een aantekening vakbekwaamheid (code 95) op het rijbewijs. De onderdelen bestaan uit:

Module 1 (RVM1-C)

Hierin worden de onderdelen verkeer, techniek, lading en wetgeving (administratie) behandeld.

Na het behalen van dit theorie onderdeel mag je praktijkexamen doen

Module 2 (VM2-C)

Dit onderdeel bevat de onderdelen

 • Voertuigkennis en optimaal gebruik voertuig
 • Basiskennis voertuigtechniek
 • Taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen
 • Elektronische en mechanische systemen
 • Lading en lading zekeren
Module 3 (VM3-C)

Dit examen toetst de kennis van

 • Wetgeving – Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit en tachograaf
 • Wetgeving – documenten
 • Veiligheid en gezondheid
 • Branche en bedrijf
Aantekening vakbekwaamheid

Bent u in het bezit bent van de drie geldige theoriecertificaten? En heeft u de toetsen ‘Praktische toets vrachtwagen’ en ‘Toets op besloten terrein’ met goed gevolg afgelegd? Dan ontvangt u de aantekening vakbekwaamheid (code 95) op het rijbewijs en praktijkexamen

De praktijk

De opleiding start met een proefles van anderhalf à twee uur. Tijdens de proefles stelt de instructeur uw huidige rijvaardigheidsniveau en leersnelheid vast. Daarna krijgt u een advies over het pakket dat het meest aansluit bij uw rijvaardigheid. Bent u reeds  in het bezit van de benodigde theorie certificaten? Dan kan het praktijkgedeelte direct beginnen en kan aansluitend het CCV praktijkexamen worden gepland.

De opleiding tot het verkrijgen van het rijbewijs C wordt gegeven in vier verschillende DAF-truck.

De rijlessen worden gereden in lesblokken van 2, 3 of 4 uur aaneengesloten en starten vanaf onze vestiging in Hoofddorp.

Praktische toets vrachtwagen

Tijdens deze toets, afgenomen door een gecertificeerde opleider, is er aandacht voor:

 • Laden en lossen en vastzetten van lading
 • Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit
 • Voorkomen van fysieke risico’s;
 • Invullen van een Europees schadeformulier;
 • Maatregelen bij noodsituaties.
Toets op besloten terrein

De kandidaat is in staat aan te tonen het voertuig in verschillende situaties en bij verschillende weersomstandigheden onder controle te hebben bij het vooruit en achteruit manoeuvreren volgens aangegeven parcours, het parkeren op aangewezen plek en het bochten rijden. Voor een film over de toets besloten terrein, klik hier

Voor wie is de Richtlijn Vakbekwaamheid (CODE 95)?

Momenteel is een chauffeursdiploma verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig zwaarder dan 7,5 ton. Onder de nieuwe regelgeving is een geldige code vakbekwaamheid verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C of D noodzakelijk is.
Alle houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. Zij hoeven als zij beroepsmatig als chauffeur willen werken alleen de verplichte nascholing te volgen voor hun Code 95 aantekening op het rijbewijs.

Slaagt men vanaf bovengenoemde data dan krijgt men niet langer het papieren chauffeursdiploma. In plaats hiervan komt er een code vakbekwaamheid op het rijbewijs. Deze code “95” komt achter de rijbewijscategorie C en/of D te staan. Achter de code komt de datum te staan waarop de geldigheid van de vakbekwaamheid verstrijkt. Bijvoorbeeld: 95.08.09.2013. De code heeft een geldigheid van vijf jaar.

Voor de nascholing kunt u kiezen uit een uitgebreide lijst van gecertificeerde cursussen aangeboden door tal van verschillende opleidingsinstituten. In deze lijst is altijd een cursus te vinden die naadloos aansluit bij de dagelijkse beroepspraktijk.

Wanneer kun je vrachtwagenchauffeur worden?

Aan het volgen van deze rijopleiding zijn een aantal voorwaarden verbonden: voordat u kunt starten met de rijopleiding C dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B en minimaal 18 jaar oud te zijn

U dient een verplichte medische keuring te ondergaan. Iedereen met een rijbewijs waarmee een voertuig bereden mag worden die zwaarder is dan 3500 kilo moet verplicht een kleine medische keuring ondergaan. Deze keuring wordt op onze verkeersschool verzorgd door een gediplomeerde ARBO arts.

U dient voor de aanvraag van het praktijkexamen in het bezit te zijn van de verplichte theoriecertificaten RV1 en V2C. Zonder deze certificaten is het niet mogelijk om praktijkexamen voor de vrachtwagen (rijbewijs C) te doen. Het is wel mogelijk om reeds praktijklessen te volgen, alleen het afleggen van een praktijkexamen is niet mogelijk.

Tarieven

 • Proefles € 80,-
 • Vakbekwaamheidsopleiding
  RVM1-C, VM2-C en VM3-C
  Cursus, studiemateriaal en examens € 1.120,-
 • Startpakket: 10 uur vrachtwagenrijles en praktijkexamen € 1.250,-
 • Vakbekwaamheid C Praktische toets en Toets besloten terrein inclusief 2 opleidingsdagen € 662,50,- (excl. registratiekosten CCV)
 • Alle prijzen zijn excl. BTW

Voor een uitgebreid en op maat gemaakte offerte vul de aanvraag bovenaan deze pagina in en vermeld daarbij of u cursus wil volgen voor de theorievakken en of u de opleiding particulier of zakelijk gaat betalen.
U kunt natuurlijk ook even bellen met 023-537 04 08 of mailen via info@vansprang.nl.

Startdata

Voor een overzicht van onze geplande theorieopleidingen voor het vrachtwagen rijbewijs zie de knop rechtsboven aan deze pagina “Boek hier je vakbekwaamheidscursus” of klik hier

Benieuwd naar onze aanpak?

Onze leerlingen geven ons gemiddeld een 9!