Opleiding in 1 dag

E-achter-B

Ja het kan! Zeker voor personen die al wat ervaring hebben met het rijden met een aanhangwagen en er al een beetje mee achteruit kunnen rijden is een opleiding in 1 dag zeker een goede optie.
Twijfelt u of een dagopleiding voor u geschikt is dan kunnen we een screentest afspreken om vast te stellen of het in 1 dag mogelijk is. Bij twijfel raden wij altijd aan om die screentest te volgen, als het tijdens de dagopleiding niet blijkt te lukken is er namelijk geen mogelijkheid meer om extra lessen in te plannen omdat de dag afgesloten wordt met het CBR  examen.

Wil je razendsnel jouw aanhanger-rijbewijs halen? Dan hebben we goed nieuws! Bij ons kun je in 1 dag jouw E-achter-B-opleiding volgen. Vooral als je al wat ervaring hebt met het rijden met een aanhangwagen is een dagopleiding perfect voor jou. Maar ook als je liever losse lessen volgt, zit je bij ons goed om jouw BE-rijbewijs te behalen.

Bij Van Sprang & Tempo hebben we ruim 50 jaar ervaring in het verzorgen van rijopleidingen. Met onze expertise zorgen we ervoor dat je snel jouw E-achter-B-rijbewijs in handen hebt. Van een boot traileren voor een dagje op het water tot het veilig vervoeren van zware ladingen – met de E-achter-B-opleiding geven wij je vertrouwen in het rijden met een aanhangwagen. Wacht niet langer en schrijf je vandaag nog in voor onze E-achter-B-opleiding!

Haal je E-achter-B in 1 dag

Onze opleiding voor je E-achter-B-rijbewijs helpt je snel en verantwoord de weg op met een zware aanhanger. Het begint met een 1,5 uur durende screentest. Tijdens deze test beoordeelt de instructeur jouw huidige rijvaardigheid en leersnelheid. Aan de hand daarvan geeft de instructeur een vrijblijvend advies over het vervolg van je rijopleiding. Dit kan een eendaagse opleiding zijn of lessen in dagdelen of blokuren, afhankelijk van je niveau en voorkeur.

De screentest is geheel vrijblijvend en biedt zowel jou als ons inzicht in wat het beste bij jou past. Na de screentest kun je ervoor kiezen om losse lessen te volgen in plaats van de opleiding in 1 dag.

Kies je voor het halen van je rijbewijs BE via de eendaagse opleiding? Dan plannen we direct jouw praktijkexamen in en organiseren we jouw dagopleiding of dagdelen. Zo weet je meteen wat de kosten zijn, wanneer en hoe laat je op examen gaat, en krijg je een helder beeld van het verdere verloop van je opleiding.

Wanneer heb je een aanhanger-rijbewijs nodig?

Je hebt een aanhanger-rijbewijs nodig als je een aanhanger of caravan wilt trekken die zwaarder is dan wat met alleen een B-rijbewijs is toegestaan. Met je rijbewijs B mag je met de auto:

 • een aanhanger trekken van maximaal 750 kg (lege gewicht + laadvermogen);
 • een aanhanger trekken van meer dan 750 kg als het gewicht van de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen) uitkomt.

Wil je dus een aanhanger of caravan trekken die zwaarder is dan dat? Of komt het totale gewicht van het trekkende voertuig en de aanhanger boven de 3.500 kg uit? Dan heb je het BE-rijbewijs nodig.

Lesprogramma voor je E-achter-B rijbewijs

Als je ervoor kiest om de opleiding voor je E-achter-B in 1 dag te volgen, dan start de opleiding om 08.30 of 09.00 uur. Jouw instructeur zal in 5 lesuren van 60 minuten het lesprogramma doornemen dat jou voorbereidt op het praktijkexamen. Rond het middaguur is er een lunchpauze. Het praktijkexamen vindt aansluitend plaats om 14.00 uur of 14.55 uur (afhankelijk van de starttijd) bij het CBR in Haarlem, Amsterdam of Leiden.

Kies je voor losse lessen in plaats van een dagopleiding? Dan volg je lessen van steeds 2 uur achter elkaar. Je spreekt met je instructeur af wanneer de lessen en het praktijkexamen zijn. Een groot pluspunt van de losse lessen is dat je ze flexibel kunt inplannen. Je kunt dus ook bijvoorbeeld ’s avonds of op zaterdag rijden. Afhankelijk van hoe snel je leert en wanneer je kunt, heb je zo in ongeveer 8 weken je BE-rijbewijs.

Hoe gaat het examen voor het rijbewijs BE in zijn werk?

Voor je rijbewijs BE hoef je geen theorie-examen te doen, maar je moet wel een praktijkexamen afleggen. Het examen duurt in totaal 55 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:

Voorbereiding en controle

Voordat het examen begint, maak je kennis met je examinator. Die zal enkele vragen stellen over het voertuig en de aanhangwagen. Dit kan gaan over de bandenspanning, veiligheidsaspecten of het aankoppelen van de aanhanger. Het is belangrijk dat je laat zien dat je weet hoe je de combinatie veilig en correct moet gebruiken. Daarnaast doe je op het parkeerterrein van het CBR een ogentest. Hierbij lees je het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Verder controleert de instructeur je identiteitsbewijs en je rijbewijs B.

Examenrit

Tijdens het examen rijd je een route op de openbare weg. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator beoordeelt je algemene rijvaardigheid, inclusief aspecten zoals verkeersinzicht en veiligheid. De examinator let voor het examen voor je BE-rijbewijs onder andere op de volgende aspecten:

 • beheersing van auto en aanhangwagen
 • voorrang verlenen
 • inhalen
 • in- en uitvoegen
 • rijden op kruispunten en rotondes
 • bijzondere verrichtingen

Uitslag

Wanneer je de rit hebt afgerond, krijg je direct de uitslag van je examinator. Ben je geslaagd? Dan kun je de volgende dag direct je BE-rijbewijs aanvragen. Als je gezakt bent, zal je examinator je laten weten op welke punten je nog moet verbeteren. Je kunt dan opnieuw lessen volgen ter voorbereiding op het herexamen.

Voorwaarden voor het halen van je aanhanger-rijbewijs

Wil je een BE-rijbewijs halen? Dan zijn er een aantal vereisten waaraan je moet voldoen. Ten eerste moet je een geldig Nederlands rijbewijs B hebben. Ook heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze vul je zelf in via de website van het CBR en lever je in voordat het examen start. De gezondheidsverklaring geeft aan dat je lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om de weg op te gaan.

Kosten van de E-achter-B-opleiding

Bij van Sprang & Tempo kun je ervoor kiezen om je E-achter-B in 1 dag te halen of om losse lessen te volgen. Twijfel je of een dagopleiding voor jou geschikt is? Aan de hand van een screentest kunnen we bepalen welke opleidingsvorm het beste bij jou past. Bij twijfel raden we altijd aan om de screentest te volgen. De dagopleiding wordt namelijk afgesloten met het CBR-examen, waardoor er geen mogelijkheid meer is om extra lessen in te plannen.

Kosten van de opleiding (excl. btw):

 • Screentest: € 30,-
 • Opleiding in 1 dag: € 610,-
 • Losse les: € 61,-

Benieuwd naar onze aanpak?

Onze leerlingen geven ons gemiddeld een 9!