Bij ons doe je gemakkelijk

Code 95 nascholing

Op onze site proberen wij zoveel informatie als mogelijk is te geven. Natuurlijk zijn er altijd individuele vragen. Of u nu alleen de code 95 cursus moet volgen of u zoekt voor uw collega’s of medewerkers een opleider. Het is altijd een persoonlijk verhaal. Wij proberen u in ieder geval al te informeren met deze webpagina’s.

Wij verzorgen bijna alle mogelijke cursussen, van de veel gegeven digitale tachograaf tot de minder gekozen EHBO cursus. Van een hele dag cursus tot een cursus in combinatie met e-learning. Alles is mogelijk bij ons.

Code 95 nascholing

Wij bij van Sprang & Tempo krijgen altijd het compliment dat wij “luisteren” naar de wensen van onze klanten.

Wilt u goedkoop uw code 95 volgen? Geen probleem, dat kan bij ons!
Wilt u de gehele cursus op maat gemaakt voor uw bedrijf, dat kan natuurlijk, met de inhoud van de cursussen die u wenst. Wel voor een ander prijskaartje, maar alles is mogelijk bij van Sprang & Tempo. De cursussen worden doordeweeks of op zaterdag gegeven, overdag of in de avonden.
Er zijn weinig opleiders zo flexibel als van Sprang & Tempo. Uiteraard zijn wij ook aangesloten bij alle belangrijke branche organisaties zodat uw soob of andere branche subsidies gewoon geclaimd kunnen worden.

Kijk nog even rustig verder op onze site voor meer informatie en heeft u nog vragen aarzel niet om te mailen naar info@vansprang.nl, of te bellen met 023-537 04 08. Wij maken ook graag een offerte op maat voor u, hiervoor kan je mailen naar beroepsopleidingen@vansprang.nl.

Voor onze complete pakketten klik hier

Wat is de Richtlijn Vakbekwaamheid oftewel de CODE 95?

De Richtlijn vakbekwaamheid is een Europese richtlijn. De Richtlijn is op dit moment van kracht op alle buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs die wonen of werken in de Europese Unie (EU).
Nederland heeft goede ervaringen met het huidige chauffeursdiploma. De Europese afspraken zijn daarom grotendeels op de Nederlandse praktijk gebaseerd.

De invoering van de Richtlijn moet zorgen voor:
  • Minder verkeersdoden in Europa;
  • Een vermindering van CO2 uitstoot en bijdragen aan een beter milieu;
  • Meer status voor het beroep van vrachtauto- en buschauffeur;
  • Een beter imago van de beroepschauffeur;
  • Een hogere kwaliteit van alle Europese beroepschauffeurs;
  • Gelijke eisen voor alle Europese chauffeurs.

Voor wie is de Richtlijn Vakbekwaamheid (CODE 95)?

Momenteel is een chauffeursdiploma verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig zwaarder dan 7,5 ton. Onder de nieuwe regelgeving is een geldige code vakbekwaamheid verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C of D noodzakelijk is.
Alle houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie vakbekwaamheid.
Zij hoeven vanaf die data nog géén geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs te hebben. Werken zij beroepsmatig als chauffeur? Dan dienen zij wel nascholing te gaan volgen.

Slaagt men vanaf 2009 dan krijgt men niet langer het papieren chauffeursdiploma. In plaats hiervan komt er een code vakbekwaamheid op het rijbewijs. Deze code “95” komt achter de rijbewijscategorie C en/of D te staan. Achter de code komt de datum te staan waarop de geldigheid van de vakbekwaamheid verstrijkt. Bijvoorbeeld: 95.08.09.2013. De code heeft een geldigheid van vijf jaar.

Er is afgesproken dat alle bezitters van het huidige Nederlandse chauffeursdiploma in hun eerste periode van verplichte nascholing geen vijf, maar zeven jaar de tijd krijgen om aan de nascholing te voldoen. Als u niet voldoet aan de nascholingsplicht, mag u uw vak niet meer uitoefenen. Voor de nascholing kunt u kiezen uit een uitgebreide lijst van gecertificeerde cursussen aangeboden door tal van verschillende opleidingsinstituten. In deze lijst is altijd een cursus te vinden die naadloos aansluit bij de dagelijkse beroepspraktijk.

Wie hebben vrijstelling voor de Richtlijn Vakbekwaamheid (CODE 95)?

Hieronder een overzicht van de uitzonderingen, voor een compleet en actueel overzicht klik hier

  • Voertuigen met een toegelaten maximumsnelheid van ten hoogste 45 km per uur.
  • Voertuigen in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer en diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde.
  • Voertuigen die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen, reparatie of onderhoud, en nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer zijn gebracht.
  • Voertuigen die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties.
  • Voertuigen die worden gebruikt tijdens autorijlessen met het oog op het behalen van een rijbewijs of het in artikel 6 en artikel 8, eerste lid, van de Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders bedoelde getuigschrift.
  • Bestuurders van tenminst 21 jaar die een voertuig besturen dat binnen een straal van 50 km van de standplaats/vestigingsplaats gebruikt wordt voor: vervoer van produckten van landbouwbedrijven
  • Bestuurders van voertuigen voor het vervoer van levende dieren van de boerderijen naar de plaatselijke markten en omgekeerd, of van de markten naar plaatselijke slachthuizen
  • Bestuurders van voertuigen voor goederenvervoer die door landbouw-, tuinbouw, bosbouw, of visserijbedrijven worden gebruikt voor ritten binnen een een straal van 50 km.
  • Voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel vervoer van personen of goederen voor privé-doeleinden.
  • Voertuigen die materieel of uitrusting vervoeren die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft, mits het rijden met het voertuig niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is.
  • Bestuurders van voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van circus-of kermismateriaal

Wat moet ik doen om de vakbekwaamheid (code 95) te behouden?

Om beroepschauffeur te blijven, bent u verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen.
Als u niet voldoet aan de nascholingsplicht, mag u uw vak niet meer uitoefenen.
Bezitters van een rijbewijs D (Bus), afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C (Vrachtauto), afgegeven vóór 10 september 2009, krijgen in hun eerste periode van verplichte nascholing geen vijf, maar zeven jaar de tijd om aan de nascholing te voldoen.
Dit betekent dat u met een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008, uiterlijk op 10 september 2015 een geldige code vakbekwaamheid (Code 95) op het rijbewijs moeten hebben en met een rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, uiterlijk op 10 september 2016 een geldige code vakbekwaamheid (Code 95) op het rijbewijs moeten hebben.

Wij adviseren beroepschauffeurs om jaarlijks een deel van de nascholing te volgen en niet alle nascholing in het laatste jaar te plannen. Als iedereen tot het laatste moment wacht bestaat de kans dat er een tekort aan opleidingen kan ontstaan. Hierdoor zou u uw vakbekwaamheid (code 95) niet tijdig kunnen verlengen en dus Uw beroep niet kunnen uit oefenen.

Welke nascholing heb ik tot nu toe gevolgd?

Op de site van het CCV kunt u bekijken welke CCV diploma’s, certificaten en nascholingsuren u heeft behaald. Voor de bescherming van uw privacy kunt u alleen inloggen via uw DigiD.

Ben je zowel vrachtauto- als buschauffeur?

Een chauffeur die zowel voor de vrachtauto als de bus vakbekwaam is, hoeft slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur.

Welke cursussen verzorgen wij

Wij verzorgen een grote diversiteit aan Code 95 cursussen, voor ons actuele cursusaanbod kunt u bovenaan op de zwarte buttons klikken (theorie en praktijk). Voor een korte uitleg over de inhoud van de cursussen, klik hier

NU KORTINGSDEAL VAN 10% klik hier

Referenties

BUKO organiseert op 1 en 8 oktober een opleidingsdag voor al zijn beroepschauffeurs. Op deze zaterdagen gaan 85 BUKO-chauffeurs een dag lang intensief aan hun vaardigheden werken op het BUKO Bedrijvenpark in Beverwijk. Spiegels afstellen, remtechniek, manoeuvreren en tal van andere zaken komen aan bod in een nascholingsprogramma dat de Europese Unie voor het beroepsgoederenvervoer verplicht heeft gesteld.

De Europese Richtlijn Vakbekwaamheid schrijft voor dat beroepschauffeurs in het goederenvervoer een nascholingsprogramma volgen van 35 uur
binnen een periode van vijf jaar. Sommige bedrijven kiezen ervoor om hun chauffeurs éénmalig een programma van een week te laten volgen. BUKO daarentegen vindt het beter om de kennis en kunde van haar medewerkers jaarlijks op peil te houden met nascholingsdagen.

Het is van het grootste belang dat onze chauffeurs veilig acteren in het verkeer en dat ze in hun dagelijks werk goed kunnen anticiperen op gevaarlijke situaties. Nu heeft BUKO zeer verantwoordelijke rijders maar het kan geen kwaad om aan je vaardigheden te blijven werken’, aldus HR Manager Johan de Wit.

Deze opleidingsdag wordt elk jaar herhaald als een opfriscursus voor gevorderden. Op 1 oktober zullen de chauffeurs van alle BUKO-divisies aan de scholing deelnemen. Het programma, dat BUKO met scholingsorganisatie Van Sprang & Tempo heeft ontwikkeld omvat o.a. verkeerskennis, digitale tachograaf, het Nieuwe Rijden, zit –en stuurhouding, en spiegels afstellen. De Europese Richtlijn Vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs heeft als hoofddoel het vergroten van de verkeersveiligheid. Daarnaast moet de invoering van de richtlijn ook leiden tot milieubewust rijgedrag en een reductie van brandstofverbruik.

BUKO Services is gespecialiseerd in transport, bouwplaatsinrichting, tijdelijke huisvesting, verkeersvoorzieningen en sanitaire faciliteiten. BUKO werkt onder meer in opdracht van bouw- en wegenbouwondernemingen, gemeenten en provincies, industriële bedrijven, instellingen in de zorg, het onderwijs, de detailhandel en organisaties op het gebied van sport, evenementen en recreatie. Er werken zeshonderd medewerkers. Het hoofdkantoor zit in Beverwijk.

Meer informatie: www.buko.nl

Heinis logistics boekt code 95 bij Van Sprang & Tempo

Wij als firma Heinis Logistics hebben 25 chauffeurs verdeeld over 3 zaterdagen op onze eigen bedrijf in Zwanenburg de module
Digitale tachograaf laten volgen. Van Sprang & Tempo heeft dit in opdracht van ons georganiseerd.
Wij en onze chauffeurs waren hier erg tevreden over. Er werd op een leuke manier les gegeven en er bleken meer mogelijkheden op de
digitale tachograaf te zitten als alleen maar werken, rusten, rijden en papierwerk. Dit word goed opgepakt door onze chauffeurs.

Meer informatie www.heinislogistics.nl

Benieuwd naar onze aanpak?

Onze leerlingen geven ons gemiddeld een 9!