Bij ons doe je gemakkelijk

Code 95 nascholing

Werk je als beroepschauffeur? Dan moet je volgens de Europese regelgeving iedere vijf jaar code 95 nascholing volgen. Bij Van Sprang & Tempo bieden we professionele cursussen voor het versterken van jouw kennis en vaardigheden die relevant zijn in de transportsector. Met onze code 95 nascholing ben je weer helemaal up-to-date met de nieuwste regelgeving, veiligheidsprotocollen en technieken die je moet beheersen als chauffeur.

Rijbewijs C of D code 95 verlengen bij Van Sprang & Tempo

Bij Van Sprang & Tempo bieden we een breed scala aan code 95-cursussen, variërend van de veelgevraagde digitale tachograaf tot minder gangbare EHBO-trainingen.

Wil je volledig op maat gemaakte nascholingscursussen voor jouw organisatie? Voor bedrijven passen wij de inhoud van de cursussen voor de code 95 nascholing naar wens aan. Onze cursussen worden op doordeweekse dagen en op zaterdag aangeboden, zowel overdag als ’s avonds.

Er zijn weinig opleiders zo flexibel als Van Sprang & Tempo. Uiteraard zijn wij ook aangesloten bij belangrijke brancheorganisaties, waardoor je subsidies zoals SOOB of andere branche-gerelateerde ondersteuning kunt aanvragen voor jouw code 95 rijbewijs.

Neem rustig de tijd om verder te kijken op onze site voor meer informatie over de code 95 nascholing. Heb je nog vragen of wil je een offerte op maat? Aarzel niet om te mailen naar info@vansprang.nl of te bellen met 023-537 04 08. Bij Van Sprang & Tempo helpen we je graag verder met de verlenging van jouw code 95 rijbewijs.

Wat is de code 95?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die verplicht is voor het beroepsmatig besturen van een vrachtwagen of bus. Deze aanduiding geeft aan dat je als chauffeur voldoet aan de normen voor rijden in de Europese Unie.

De code is geïntroduceerd als onderdeel van de Richtlijn Vakbekwaamheid, een Europese regelgeving die bepaalt dat alle bus- en vrachtwagenchauffeurs die in de EU werkzaam zijn aan bepaalde eisen voldoet en gerechtigd is om beroepsmatig een bus of vrachtwagen te besturen.

De invoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid moet zorgen voor:

 • Minder verkeersdoden in Europa.
 • Minder CO2-uitstoot en bijdrage aan een beter milieu.
 • Beter imago van het beroep van vrachtwagen- en buschauffeur.
 • Hogere kwaliteit van Europese beroepschauffeurs.
 • Gelijke eisen voor alle Europese chauffeurs.

Voor wie is de nascholing code 95 verplicht?

Een code 95-certificaat is vijf jaar geldig. Beroepschauffeurs zijn volgens Europese regelgeving verplicht om elke vijf jaar tenminste 35 uur nascholing te volgen aan de hand van nascholingscursussen. Van de 35 uur nascholing moet minimaal één cursusdag een praktijktraining zijn.

Nascholing is belangrijk omdat hierdoor de geldigheid van code 95 behouden blijft. Een verlopen code betekent dat chauffeurs met een rijbewijs C of D niet langer beroepsmatig mogen rijden. Het is dus belangrijk om de code 95 tijdig te verlengen.

Wij adviseren beroepschauffeurs om jaarlijks een deel van de nascholing te volgen, in plaats van alle nascholing in het laatste jaar te plannen. Wachten tot het laatste moment kan resulteren in een tekort aan beschikbare opleidingen. Hierdoor bestaat het risico dat de vakbekwaamheid (code 95) niet tijdig verlengd kan worden, waardoor je je beroep dus niet meer kunt uitoefenen.

Vrijstellingen voor de Richtlijn Vakbekwaamheid (code 95)

In sommige gevallen is het niet nodig om de nascholing voor code 95 te volgen. Hieronder een overzicht van de uitzonderingen. Kijk voor een voor een compleet en actueel overzicht op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

 • Je bestuurt een voertuig dat volgens het kentekenbewijs niet sneller kan dan 45 km/uur.
 • Je bestuurt een voertuig voor strijdkrachten, burgerbescherming, brandweer, handhaving van de openbare orde, medische nooddiensten of andere vergelijkbare hulpdiensten. Hierbij is het vervoer essentieel voor hun opdrachten.
 • Je bestuurt een voertuig dat wordt getest op de weg voor technische verbeteringen, reparatie of onderhoud. Hierbij mag je geen personen of goederen vervoeren, tenzij het nodig is voor de testrit. Nieuwe of aangepaste voertuigen die nog niet zijn vrijgegeven voor gebruik op de weg vallen hieronder.
 • Je bestuurt een voertuig naar of van een onderhoudscentrum.
 • Je bestuurt een voertuig tijdens noodsituaties, reddingsoperaties, humanitaire hulp of bij gladheidbestrijding.
 • Je bestuurt een voertuig tijdens rijlessen om je rijbewijs of code 95 te behalen. Dit moet worden gedaan onder begeleiding van een gecertificeerde rijinstructeur, of op je werkplek met begeleiding van iemand met code 95. Het voertuig mag niet worden gebruikt voor commercieel vervoer van personen of goederen.
 • Je bestuurt een voertuig voor niet-commercieel vervoer van mensen of goederen, zoals het vrijwillig vervoeren van gehandicapten tijdens vakanties of het verzamelen van donaties voor goede doelen, zoals voedselbanken of het ophalen van oud papier.
 • Je vervoert of bestuurt materieel, apparatuur of machines die nodig zijn voor je werk, zoals foodtrucks, servicetrucks voor reparaties op locatie, of transport van circus- of kermismateriaal.

Welke nascholing heb ik tot nu toe gevolgd?

Op de website van het CBR kun je bekijken welke CCV diploma’s, certificaten en nascholingsuren je hebt behaald. Log eenvoudig in met je DigiD om je resultaten te bekijken en te downloaden. Zo zie je precies welke nascholingscursussen je nog moet volgen.

Code 95 nascholing door middel van e-learning

De code 95 nascholing kun je deels online volgen. De online cursus is een e-learning die je volgt door middel van zelfstudie. Je volgt de e-learning in totaal 7 uur, verdeeld in twee delen:

 1. Het eerste deel rond je online af. Dit duurt 4 uur of 3 uur, afhankelijk van de specifieke cursus. Nadat je het online gedeelte hebt afgerond, maak je de eindtoets van de code 95 nascholing.
 2. Het tweede deel is in de vorm van klassikale les bij ons opleidingscentrum. Het klassikale deel begint met een bespreking van deze toets. Ook dit duurt 3 uur of 4 uur, afhankelijk van de cursus.

Binnen een periode van 5 jaar nascholing mag je maximaal 12 uur aan e-learning volgen. Je kunt zelf kiezen welke cursussen je wilt volgen. 

Wat moet ik meenemen naar de nascholingscursus voor code 95?

Je moet altijd een geldig legitimatiebewijs meenemen naar de nascholingscursus. Voor de praktijkcursus neem je ook je geldige rijbewijs mee. Dit rijbewijs moet geschikt zijn voor het voertuig waarin je tijdens de cursus rijdt. Zonder een geldig rijbewijs is deelname aan de praktijkcursus niet toegestaan.

Als je e-learnings volgt, neem je het (digitale) certificaat van je online cursus mee als je deelneemt aan het klassikale deel. Moet je ook praktische oefeningen uitvoeren? Dan neem je ook je geldige rijbewijs mee voor het voertuig waarin je tijdens de cursus praktijkervaring opdoet. Zonder geldig rijbewijs kun je geen praktische oefeningen uitvoeren; je kunt dan alleen de theoretische nascholingscursussen volgen.

Wat zijn de kosten van de code 95 nascholing?

De kosten van de code 95 nascholing variëren afhankelijk van de specifieke cursus die je kiest. Hieronder staan de prijzen voor onze theoriecursussen voor code 95 nascholing (alle vermelde prijzen zijn exclusief btw):

 • Digitale tachograaf €  130,-
 • VCA zonder examen €  130,-
 • Actualisering vakbekwaamheid € 130,-
 • Verkeerseducatie € 130,-
 • Communicatieve en sociale vaardigheden € 130,-
 • Heftruck € 177,50
 • Fysieke belasting € 183,50
 • Leefstijl € 130,-
 • Criminaliteitspreventie € 121,50
 • EHBO € 183,50
 • Sociale veiligheid € 121,50
 • Techniek en veiligheid € 183,50

Ga naar onze pagina Opleidingen voor een korte uitleg over de inhoud van de nascholingscursussen.

Benieuwd naar onze aanpak?

Onze leerlingen geven ons gemiddeld een 9!