Heerlijke vrijheid voor jong en oud

Camper

Heerlijke vrijheid voor jong en oud, het “camper-en” groeit in populariteit enorm in Nederland. Niet voor niets natuurlijk want met een camper beleef je het ultieme moderne kamperen. Gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Dat is pas vrijheid!

Maar met al die luxe die we in onze nieuwe campers willen krijgen we ook steeds vaker te maken met het camper rijbewijs.

In Europa streven wij naar één rijbewijswet. Bij onze Europese buurlanden is er altijd al een apart rijbewijs geweest voor “lichte vrachtwagens” vandaar dat Nederland in 2013 dit rijbewijs ook heeft ingevoerd.

Camper opleiding

Wanneer moet ik als camper bezitter het nieuwe C1 rijbewijs hebben?

Heel eenvoudig als het ledig gewicht en het laadvermogen van uw camper boven de 3500 kilogram komt dan bent u verplicht het C1 rijbewijs te halen.

Maar let op. Veel geïmporteerde campers uit bijvoorbeeld Duitsland zijn op het kenteken terug gekeurd. Dit betekend dat deze campers volgens fabrieksinstellingen wel boven die 3500 kilo kunnen en mogen, maar dat de verkopende dealer in Nederland ervoor kiest om de camper op het Nederlands kenteken onder de 3500 kilogram te houden. Dit maakt de verkoop van de camper makkelijker.

Overbeladen

U als camper bezitter krijgt in de praktijk bij dit soort campers heel snel te maken met een groot percentage over belading, is uw camper bijvoorbeeld op het kentekenbewijs van de camper al meer dan 2750 kilogram dan kunt u nog maar 750 kilogram aan lading mee nemen. Dat lijkt veel maar een volle diesel tank en volle watertank zorgen er al voor dat u nog maar 500 over heeft. Familie mee en dan nog alle spullen die u ongemerkt de camper in sleept en ook u weet dat u ver over het maximale gewicht heen gaat.

Niet verzekerd

Natuurlijk kunt u controle krijgen, bij een grensovergang of u kunt gewoon aangehouden en gewogen worden in het buitenland. Deze mogelijkheid bestaat altijd.
Het meeste en grootste gevaar zit echter in uw verzekeringspolis. Hierin staat duidelijk vermeld dat u niet meer verzekerd bent als u zelf uw camper overlaad. Een ongeluk met uw camper is al vervelend genoeg maar als er straks ook nog een schadeclaim wordt afgewezen dan is dat helemaal vervelend.

Het C1 rijbewijs halen

Bij van ANWB rijopleiding van Sprang & Tempo helpen wij u snel en betaalbaar aan uw C1 rijbewijs.

Klik hier en lees exact welke stappen wij samen gaan nemen om snel het C1 rijbewijs te halen.

Na het behalen van het C1 rijbewijs is het heel eenvoudig om uw camper weer de fabrieksgewichten op het kenteken te geven die het van oorsprong al had. Via uw dealer of de RDW kan dit zo omgezet worden. Controleer wel voordat u begint aan het C1 rijbewijs welke gewichten er voor uw camper van toepassing kunnen zijn en voorkom zo teleurstellingen.

Benieuwd naar onze aanpak?

Onze leerlingen geven ons gemiddeld een 9!