Schrijf je nu in voor

Motorrijles

Wil jij je motorrijbewijs halen en de vrijheid ervaren van het rijden op twee wielen? Je motorrijbewijs haal je bij de motorrijschool van de regio Haarlem, Hoofddorp en Leiden!

Goed dat je de motorrijopleiding wil gaan volgen! Bij Van Sprang & Tempo staan we klaar om jou optimaal voor te bereiden op de praktijkexamens voor jouw motorrijbewijs. Onze ervaren instructeurs staan klaar voor iedere cursist, zowel beginners als ervaren motorrijders. Wij zorgen voor een persoonlijke begeleiding op elk niveau om jouw motoravontuur tot een succes te maken en maken gebruik van een uniek motor-oefenterrein!

Motorrijles bij Van Sprang & Tempo

Wanneer je kiest voor Van Sprang & Tempo, kies je voor kwaliteit en flexibiliteit. Wij begrijpen dat het plannen van rijlessen soms lastig kan zijn, dus bieden we flexibele mogelijkheden om jouw lessen in te plannen. 

Ons aanbod omvat rijopleidingen voor twee typen motorrijbewijzen:

 • Middelzware motor (A met code 80)
 • Zware motor (A)

Afhankelijk van je leeftijd kun je bij ons terecht voor lessen op zowel middelzware als zware motoren. Onze instructeurs zijn ervaren in het opleiden van motorrijders op alle niveaus.

Neem rustig de tijd om verder te kijken op onze site voor meer informatie over motorrijles bij Van Sprang & Tempo. Heb je nog vragen of wil je een offerte op maat? Mail dan naar info@vansprang.nl of bel ons op 023-537 04 08. We helpen we je graag verder met het behalen van jouw motorrijbewijs!

Begin direct met jouw motorrijopleiding

Ben je klaar voor jouw eerste motorrijles? Plan gelijk een proefles in! Tijdens deze les op ons eigen motor-oefenterrein maak je kennis met de motor en onze ervaren motor-instructeurs. Ook krijg je een goed beeld wat de opleiding inhoudt. Je kunt al jouw vragen stellen en ontdekken of motorrijden iets voor jou is.

De proefles is gratis en is volledig vrijblijvend. Na afloop hoor je hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt. Ook kunnen we indien gewenst direct jouw complete opleiding plannen, inclusief de data van de praktijkexamens. Je weet dan precies de planning en de examendata van je gehele motorrijopleiding.

Hoe gaat de motorrijopleiding in zijn werk?

De motoropleiding bestaat uit drie delen:

 • Theorie-examen motor (ATH)
 • Lessen voertuigbeheersing met het bijbehorende AVB-examen 
 • Lessen verkeersdeelneming met het bijbehorende AVD-examen 

De opleiding is al binnen 2 weken te voltooien, maar jij bepaalt zelf het tempo. Lessen worden altijd in dagdelen gegeven in blokken van 2 of 4 uur.

Lessen en examen voertuigbeheersing (AVB)

Het eerste praktijkonderdeel voor het halen van je motorrijbewijs zijn de lessen en het examen voertuigbeheersing. Dit wordt gedaan op ons eigen unieke motor-oefenterrein.

Op het afgesloten oefenterrein leer je onder professionele begeleiding van onze rijinstructeur alle bijzondere verrichtingen. Het terrein is vrij van verkeer, dus je hoeft je geen zorgen te maken om geparkeerde auto’s, fietsen en andere obstakels. Zo kun je veilig oefenen en vertrouwd raken met rijden op de motor.

Een ander voordeel is dat je geen kostbare lestijd verliest, omdat je niet van de rijschool heen en weer naar een parkeerplaats hoeft te rijden. Bovendien vindt het officiële CBR-examen plaats op ons eigen motor-oefenterrein, waar je jouw lessen hebt gevolgd. Dit biedt jou de beste kans van slagen, aangezien je de omgeving al goed kent.

Lessen voertuigbeheersing (AVB)

De AVB-opleiding bestaat uit 3 dagdelen. Je krijgt 4 uur motorrijles per dagdeel.

 • Dagdeel 1 (Basisoefeningen): Op de eerste dag van de motoropleiding leer je de basisoefeningen voor het beheersen van de motor. Hier leer je de volgende verrichtingen: snelle slalom, langzame slalom, lopen en parkeren in een vak, halve draai, stopproef en de uitwijkoefening.
 • Dagdeel 2 (Gevorderde oefeningen): Op de tweede dag voer je gevorderde oefeningen uit. Hierbij leer je deze verrichtingen: noodstop, precisiestop, vertragingsoefening, wegrijden uit een parkeervak, stapvoets rijden en een denkbeeldige 8 rijden.
 • Dagdeel 3 (Herhalen): Nadat je alle bijzondere verrichtingen hebt geleerd, ga je op deze dag de oefeningen herhalen. Zo heb je de kans om je technieken te verfijnen en eventuele verbeterpunten aan te pakken.
 • Dagdeel 4 (Examen voertuigbeheersing): Het vierde dagdeel is het officiële examen op het terrein. Hierbij worden de geleerde vaardigheden getoetst door een examinator van het CBR.

Examen voertuigbeheersing (AVB)

Het praktijkexamen voertuigbeheersing duurt 20 minuten en wordt voornamelijk op donderdagmiddag afgenomen. Op het examenterrein maak je kennis met de examinator. Die controleert of je in het afgelopen anderhalf jaar geslaagd bent voor je theorie-examen motor of dat je een geldig autorijbewijs hebt.

Exameneisen AVB

Om deel te nemen aan het examen voertuigbeheersing (AVB) moet je een geldig rijbewijs B (personenauto). Je mag ook deelnemen als je geslaagd bent voor het theorie-examen motor (ATH). Neem een geldig legitimatiebewijs en je rijbewijs B of theorie-examenuitslag mee.

Tijdens de motorrijopleiding leer in totaal 12 bijzondere verrichtingen. Hiervan voer je er 7 uit tijdens het AVB-examen. Om je motorrijbewijs te halen, moet je hiervan 5 succesvol afronden. Er zijn 4 verplichte bijzondere verrichtingen:

 • Lopen met de motor
 • Noodstop
 • Langzame slalom
 • Uitwijkoefening

Je krijgt voor iedere oefening een herkansing (indien nodig).

Geldigheidsduur AVB-examen

Het resultaat van het AVB-examen is 1 jaar geldig.

Lessen en examen verkeersdeelneming (AVD)

Ben je geslaagd voor je examen voertuigbeheersing (AVB)? Dan kun je verdergaan met de motorrijlessen op de openbare weg ter voorbereiding op het AVD-examen. Deze lessen worden gegeven vanaf de vestigingen in Santpoort-Noord, Hoofddorp en Leiderdorp. Het examen verkeersdeelneming vindt plaats bij het CBR Haarlem of Leiden. 

De lessen worden gereden in blokken van 2 of 4 uur per keer. Tijdens deze lessen rijden we met 1 of 2 leerlingen tegelijk, waardoor je de mogelijkheid hebt om ook van elkaar te leren.

Examen verkeersdeelneming (AVD)

Het examen verkeersdeelneming (AVD) duurt 55 minuten. Het examen begint met een kennismaking met de examinator. De examinator toets kort je algemene kennis over motoren met vragen over bijvoorbeeld het controleren van de banden en of remmen. Daarna volgt de examenrit op de openbare weg. Deze duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in een eigen auto achter je aan en vertelt wat je moet doen via een ontvanger in je helm. Er wordt gekeken naar aspecten zoals kijkgedrag, wegpositie en motorbeheersing in het verkeer. Na afloop ontvang je direct de uitslag. Ben je geslaagd? Dan kan je de volgende dag direct je motorrijbewijs aanvragen.

Exameneisen AVD

Net als bij het AVB-examen moet je een geldig legitimatiebewijs meenemen naar het tweede praktijkexamen (AVD). Ook moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen motor (ATH). Onderschat dit onderdeel niet. Theorieboeken met online theorie-training zijn verkrijgbaar op onze rijscholen of op het motor-oefenterrein.

We raden aan om direct te beginnen met het leren van de theorie en een theorie-examen te reserveren bij het CBR. Dit kun je zelf doen op mijn.cbr.nl.

Om het AVD-praktijkexamen in te plannen, moet je de rijschool toestemming geven. Dit heet het machtigen van de rijschool. Ook heb je een gezondheidsverklaring nodig. Zowel het machtigen van de rijschool als het aanvragen van een gezondheidsverklaring kun je doen via mijn.cbr.nl.

Verschillende categorieën van motorrijbewijzen

Bij het behalen van jouw motorrijbewijs zijn er verschillende categorieën om uit te kiezen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen welke categorie het beste bij jou past. Bij Van Sprang & Tempo geven wij motorrijles voor de middelzware motor en voor de zware motor.

Middelzware motor (rijbewijs A met code 80)

Ben je tussen de 21 en 24 jaar? Dan kom je in aanmerking voor het rijbewijs voor de middelzware motor. De lessen en de praktijkexamens vinden plaats op een zware motor, maar op je motorrijbewijs staat code 80 vermeld als je het rijbewijs haalt voordat je 24 bent. Dit betekent dat je alleen mag rijden op driewielige motorrijtuigen en motoren van de categorieën A1 en A2. Na twee jaar, of wanneer je de leeftijd van 24 jaar bereikt, vervalt de code 80. Vanaf dat moment mag je ook met een zware motor de weg op.

Zware motor (rijbewijs A)

Ben je 24 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor een motor van de zware categorie. Na het behalen van rijbewijs A mag je rijden op een motor met elk vermogen.

Wat kost een motorrijles?

Wij bieden verschillende mogelijkheden voor het halen van je motorrijbewijs. Zo bieden wij losse lessen aan, maar ook een motor-opstappakket. Ons opstappakket is een voordelige keuze voor de beginnende motorrijder.

Twijfel je nog of motorrijden wat voor jou is? Boek dan nu gratis een proefles in! Je hoort dan meteen hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt.

Kosten van de motorrijlessen:

 • Proefles: Gratis
 • 1 uur rijles: € 60,–
 • Praktijkexamen AVB: € 216,24
 • Praktijkexamen AVD: € 305,75
 • Opstappakket (14 uur rijles + examen AVB en AVD): slechts € 1.250,– (i.p.v. € 1347,99)

Instructiefilmpjes

Klik HIER voor een greep uit onze instructiefilmpjes

Benieuwd naar onze aanpak?

Onze leerlingen geven ons gemiddeld een 9!