Trekker oplegger

Het CE rijbewijs

Het CE rijbewijs wordt ook het wel vrachtwagen met aanhanger rijbewijs genoemd en soms zelfs het trekker rijbewijs. Het gaat hierbij om het rijbewijs voor de vrachtwagen met aanhanger, of het rijbewijs voor de trekker met oplegger.

Bijna 80% van alle goederen die in Nederland vervoert worden, worden vervoert door chauffeurs die in het bezit zijn van het CE rijbewijs en dus ook in een CE combinatie rijden. Dit wil niet zeggen dat 80% van alle voertuigen CE combinaties zijn in Nederland, want voor wat betreft het totale vervoer gaan de zo genaamde bakwagens nog steeds licht aan kop.

Breder inzetbaar

Het CE rijbewijs is dus duidelijk het rijbewijs voor de toekomst. Er zijn veel cursisten die na het behalen van hun C rijbewijs gelijk doorgaan met het CE rijbewijs halen. Dit heeft als grootste voordeel dat je nog in het “leermoment” zit, je weet bijvoorbeeld vaak nog heel goed hoe je op DE examenmanier moet kijken, netjes moet rijden, snelheid houden enz. enz. allemaal voordelen.

Als je al veel ervaring hebt op de solo vrachtwagen dan heeft dat natuurlijk ook zo zijn voordelen om het CE rijbewijs te halen. Je hebt dan vaak meer verkeersinzicht en bent beter voorbereid op het rijden met grote en lange voertuigen.

Geen theorie examen

Voor het CE rijbewijs hoef je momenteel nog geen apart theorie examen af te leggen, de rijbewijswet is in Europa wel in beweging dus dit kan er wel een keertje aankomen. Nu is de opleiding voor het CE rijbewijs alleen nog maar praktijk.

Medische keuring

Omdat je als je geslaagd bent een nieuw rijbewijs krijgt moet je wel opnieuw medisch gekeurd worden voor het CE rijbewijs. heb je net je C rijbewijs gehaald (minder dan 6 maanden) dan is het genoeg om alleen een “gezondheidsverklaring” in te vullen. Is het langer geleden dat je gekeurd bent dan moet je door een ARBO arts gekeurd worden op geschiktheid. Wij bij van Sprang & Tempo kunnen dat allemaal voor je regelen.

Na de keuring door de arts en goedkeuring van het CBR kun je starten met de opleiding voor het CE rijbewijs.

Geïnteresseerd?

Benieuwd wat er verder allemaal komt kijken bij de opleiding voor je CE rijbewijs klik dan HIER 

Nog vragen? Bel direct met (023) 537 04 08.