logo-code95moet

Code 95

Je basiskwalificatie Code 95 halen doe je tijdens je opleiding voor het rijbewijs C, op deze pagina gaan we je uitgebreid uitleggen wat je moet doen om je code 95 te behalen.
Behouden code 95

Zoek je informatie om je code 95 te behouden en ben je dus al vrachtwagenchauffeur klik dan HIER.

Wanneer code 95

Alleen het rijbewijs C halen is niet meer genoeg als je ook beroepsmatig wilt gaan rijden. Er staan allemaal mooie dure omschrijvingen in de wet wanneer je naast je rijbewijs ook je code 95 moet hebben, maar een makkelijke regel is dat als je betaald krijgt voor het vervoer dat je doet met je rijbewijs C dat je dan naast je rijbewijs C je code 95 moet hebben.

Bij van Sprang & Tempo is dit natuurlijk een vast onderdeel van jou opleiding, wij zorgen dat je aan het einde niet alleen rijbewijs C hebt, maar dat je ook gelijk de Code95 op je rijbewijs bijgeschreven krijgt.
Wat moet je doen voor je code 95

De extra onderdelen voor je code 95 nascholing in je opleiding voor vrachtwagenchauffeur zijn twee praktijktoetsen en een theorie-examen.

Theorie

Voor het theoretische gedeelte moet je voor je code 95 op je rijbewijs dus een extra theorie-examen afleggen, het vak V3C. Dit is een examen onderdeel waarbij door middel van Cases dezelfde stof als bij het vak V2C getoetst word. Het is dus bij dit examenonderdeel voor de code 95 alleen nog maar logisch nadenken en je kennis inzichtelijk toepassen op een cases.

Praktijk

Voor de praktijk van de code 95 moet je twee praktijktoetsen afleggen. Een toets manoeuvreren en een toets lading zekeren. Voor deze twee toetsen krijg je bij van Sprang & Tempo voldoende training waarbij alle toets onderdelen die aan het einde voldoende moeten zijn uitgebreid besproken en getraind worden.

Voor de toets manoeuvreren wordt je getoetst op voertuigcontrole en behendigheid met het voertuig, de toets duurt 30 minuten en wordt afgenomen door een gecertificeerde docent.

Bij de praktische toets voor de code 95 wordt je getoetst op het laden en lossen en vastzetten van lading, voorkomen van criminaliteit en illegaliteit, het voorkomen van fysieke risico’s, het invullen van een Europees schadeformulier en tot slot maatregelen bij noodsituaties. Deze toets duurt ook 30 minuten en wordt ook afgenomen door een gecertificeerde opleider.
Bij van Sprang & Tempo is deze gecertificeerde opleider ook vaak je praktijkdocent tijdens de training. Je bent dan wel gewend aan de docent maar je krijgt het niet cadeau. Deze gecertificeerde docent kan weer controle krijgen en hij wil en kan zijn certificering niet op het spel zetten. Hij zal je dus altijd eerlijk beoordelen.

Geslaagd?

Ben je geslaagd voor deze extra theorie en praktijk onderdelen dan krijg je bij het halen van je rijbewijs C bij je gemeente de code 95 op je rijbewijs en ben je officieel beroepschauffeur

Van Sprang & Tempo is dus jou partner om je code 95 te halen.

Nog vragen? Bel direct met (023) 537 04 08.